Megéri? Mennyibe kerül?

A következő háború a vízért fog folyni!

Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, illetve sok víz fog a csapokból ki-, és a csatornákba elfolyni. Ezen folyó vizek természetesen nem folynak ingyen, bizony az a világpiaci árak megérkeztek a magyar vízszámlákba is. Tudta, hogy vannak európai városok, ahol egy m3 víz csatornadíjjal együtt már eléri a 2.000 forintot?

De térjünk vissza hazánkba:

1 m3 ivóvíz a lakóhelytől függően: 170Ft.-510Ft
1 m3 szennyvíz ugyanígy: 150Ft-640Ft

Aki kertet öntöz tudja, milyen gyorsan elfogy egy m3 víz. Egy aszályos nyári hónap már közepes kertekben is havi több tízezer forintos vízszámlához vezethet. Egy saját kútból kitermelt víz előállítási költsége kb. 15 Ft m3-enként. Egy kerti kút többnyire már egy szezon alatt megtérül.

A következő forró nyár bizonyosan el fog jönni, és a következő vízszámla sem marad el. Ön még mindig a drága és az Európai Unió normái szerint egyre dráguló ivóvizet fogja használni öntözésre?


Tehát mennyibe kerül egy kút?

Sajnos erre nem lehet egy egyszerű számmal válaszolni, mivel a költségek sok tényezővel függnek össze. Többek között:
Szükséges vízmennyiség
Más egy kerti mint egy mezőgazdasági öntözőkút. A kívánt vízmennyiség kihat a kút összes paraméterére.

Szükséges vízminőség
A talajban egymás felett elhelyezkedő vízrétegek minősége többnyire eltérő.

Kútmélység
A legfontosabb árfaktor, a kút ára többnyire méterenként van megadva. A kút mélységével a költség exponenciálisan növekszik, a tervezett mélység befolyásolja a szóba jöhető fúrási technológiákat is.

Kútátmérő
A kút átmérője fontos árképző tényező, minél nagyobb a kút átmérője, annál nagyobb a költségvonzata. A szükséges átmérő sok mindentől függ, például a kút mélységétől, a talajvízszinttől, stb.

Talajszerkezet
Egy kút homokba más technológiát igényel, mint mondjuk bazaltba. Ez is egy nagyon fontos tényezõ.

Felhasznált technológia
A technológiától függ, milyen géppel készül el a kút. A gépek rezsiköltsége illetve munkasebessége viszont eltérõ.

Telephelyünktől lévő távolság
Sajnos az üzemanyag egyre drágább, igyekszünk kompenzálni, például azáltal, hogy igény szerint több kutat fúrunk egyszerre.

Tervezés, engedélyezés költsége
Amennyiben a kút tervezést illetve engedélyezést szükségessé tesz, nagyon szívesen állunk rendelkezésére.


Néhány példa

Kerti kút kézi fúrású technológiával
Ilyen kutat ott lehetséges készíteni, ahol a talaj nem túl köves, illetve a kövek puhák, tehát homokos, agyagos, márgás talajokban. A talajvíz maximum 9 méter mélyen lehet.                  A kút 40-63 mm-es béléscsővel készül, de lehetséges nagyobb átmérővel fúrni.

Iszapöblítéssel készített kút 220 méterig
Ezzel a technológiával nagy teljesítményű kutakat lehetséges készíteni, például mezőgazdasági felhasználáshoz. Úgyszintén használatos lakossági ellátásra, emelt igényeknél. A kút ára méterenként 12.500,- és 22.500 Ft. között változik, az átmérő és a talajszerkezet, illetve a mélység függvényében. Ez a leggyakrabban készített lakossági kúttípus.

Száraz fúrással készített kút
Ilyen kutat ott érdemes létesíteni, ahol a talaj szerkezete iszapöblítéses fúrást nem tesz lehetővé, viszont haböblítéses/légkalapácsos technológiát nem szükséges használni, az altalaj nem annyira kemény. Ezt a kúttípust most méterenként 14.000,- Ft. és 25.000,- között készítjük. A technológiából kifolyólag, ez a fúrási módszer annál munkaigényesebb, tehát drágább, minél mélyebbre kell fúrni.

Haböblítéssel légkalapáccsal készített kút
Jellemzően hegyes dombos vidéken, ahol a talaj annyira kemény, hogy más technológiával nem lehet megfelelõ eredményt elérni, érdemes ezzel a technológiával próbálkozni. Sajnos a technológia gépigénye miatt egy ilyen kút készítése igen költséges, a méterár 16.000 és 32.000 Ft között van. A magas árat a szükséges szerszám, illetve a gázolaj felhasználás indokolja.